Energimagasinet Erantis

Fiks lille solcelle-lampe

Skrevet d.

Til skoven af solcelle-dimser har IKEA bidraget med lille fiks lampe

Det vælter frem med alle mulige tekniske gadgets som forsynes med solenergi. Mobiltelefoner, radioer, lygter og meget andet. Noget er nyttigt, mens andet blot bidrager til at vise, at nu kan sådan én så også laves. Et af de seneste skud på stammen er IKEA som er kommet med lampen Sunnan.


Med batterier og solcellerSolcelle
-lampen er – ligesom mange lignende finurligheder – næppe et produkt som redder os fra klimakatastrofen, men den har alligevel nogle fikse detaljer som gør den lidt interessant.

I sig selv kan det have fordele, at man kan have en læselampe med hen i et hjørne, hvor der ikke er stikkontakt. Den kan medbringes overalt og giver et fornuftigt lyst til for eksempel at læse en bog. Lampen er forsynet med lysdioder, som ganske vist giver et meget koldt lys, men som netop derfor giver brugbart lys trods den forholdsvis ringe lysmængde.

En særlig detalje er, at solcellerne er monteret i en lille boks, som kan tages af. Det er en klar fordel, idet det dermed er mulig at lægge solcellerne i selv en meget lille vindueskarm, selv om der ikke er plads til lampen. Der gives i første omgang ikke mulighed for at købe ekstra solcelle-bokse til lampen, men hvis det skulle komme, giver det naturligvis også mulighed for at lade flere bokse op og dermed sikre sig lys til lang tid.

En anden detalje er, at solcelle-boksen er udstyret med standard AA-batterier af Ni-Me typen, hvilket betyder, at de kan skiftes, når de bliver for gamle. I princippet kan man således også bruge boksen til at oplade batterier til andre formål, men det mest en teoretisk mulighed, idet man skal bruge skruetrækker for at åbne boksen og komme ind til batterierne. Omvendt betyder det jo også, at lampen kan bruges uden sol – så skal man et øjeblik glemmer klimaet og udstyrer den med almindelige  batterier.

IKEA angiver, at lampen kan lyse tre timer, hvis den er blevet opladet fået 12 timers fuldt sols

Lampen er blandt andet velegnet til at stille i vinduet, når man ikke er hjemme, hvis man – af hensyn til eventuelle indbrudstyve – at give indtryk af, at der er nogen hjemme. Den lader selv op om dagen og kan så lyse nogle timer om aftenen.

Sunnan koster 119 kr i IKEA

Andre artiker med samme emne:

  1. Prisen på solcelle-silicium falder dramatisk
  2. Mindre støtte – større solcelle-anlæg

Skriv en kommentar