Energimagasinet Erantis

Københavns højeste solcelleanlæg

Skrevet d.

Det mest himmelstræbende af hovedstadens solcelleanlæg er det, som er monteret på Copenhagen Towers, som blandt andet omfatter det kendte hotel Crowne Plaza. Hele Sydtårnet (South Tower) –  som med sine 25 etager er bygningskompleksets højeste bygning – er på tre sider dækket af solceller.

 

2200 kvadratmeter solceller

Tårnets solceller var, da solcelleanlægget blev indviet i 2009,  Nordeuropas største anlæg for bygningsintegrerede solceller. I alt dækker solcellerne 1700 kvadratmeter på tårnets syd-, øst- og vest-vendte facade. Herudover er der placeret 500 kvadratmeter solceller på den såkaldte South Wing – sydlængen af Copenhagen Towers, så det samlede solcelleanlæg er på 2200 kvadratmeter.

Crowne Plaza er fire-stjernet hotel, og under etableringen var der naturligvis store krav til designet, som præger det første indtryk gæsterne får, når de ankommer til hotellet. Til at skabe facaden er valgt monokrystallinske solceller, som giver en smuk sort facade. Ofte giver monokrystallinske solceller netop mulighed for at skabe en meget ensartet sort flade. Her de monokrystallinske solceller dog monteret i lodrette baner, som tydeligt ses, når man står tæt ved bygningen. Så selvom facaden er flot, giver den ikke den helt énsartede flade, som monokrystalinske solceller ellers ofte benyttes til at opnå.

På afstand danner solcellerne dog en smuk facade. Den er skabt ved at kombinere 2500  specialtilpassede solcellepaneler i 38 forskellige modulstørrelser. Tilsammen giver de indtrykket af helhed, selv de netop er forskellige.

 

14 invertere

Solcelleanlægget på South Tower er på 200 KWp, mens anlægget på South Wing er på 70 KWp. Anlæggene er leveret af det danske solcellefirma Gaia Solar og giver en samlet størrelse af på 270 KWp.

Til anlægget er knyttet 14 Danfoss TribleLynx invertere til at vekselrette strømmen. Da bygningen har monteret solceller på tre sider, vil solen naturligvis falde forskelligt på de tre sider, og strømproduktionen vil være meget uens i løbet af dagen og fordeles forskelligt til inverterne. Til hver inverter er der koblet tre Mpp trackere, svarende til 6,2 KWp per Mppt.

 

Solceller færdige op til klimakonferencen

Samlet er solcellerne dimensioneret til at producere 200.000 KWh årligt, svarende elforbruget i omkring 60 énfamiliehuse. Effektiviteten af solcellerne er beregnet til 17,2 procent

Solcellerne på Crowne Plaza vakte stor opsigt, da de i 2009 blev færdiggjort umiddelbart op til klimakonferencen i Bella Center, hvor Gaia Solar i øvrigt også har leveret solceller til blandt andet udendørslamper, hvor solcellerne er monteret som en del af konstruktionen.

 

Varmepumper sikrer opvarmning og køling

Copenhagen Tower er bygget, så det opfylder kravene til Lavenergiklasse 2 samt EU’s krav til Green Building Code. Den vigtigste kilde til opvarmning af Copenhagen Towers stammer fra grundvand, som hentes op fra 110 meters dybde. Om sommeren bruges vandet til køling.

Ved hjælp af varmepumper genbruges vandet om vinteren til at opvarme bygningerne. Brugen af grundvand og varmepumper reducerer angiveligt energibehovet til opvarmning af hotellet og køling af hotellet med 90 procent.

Udover den elektricitet, som bygningerne får fra solcellerne på facaden og taget, har Copenhagen Towers certificeret indkøb af elektricitet fra vindmøller, som giver mulighed for at fremhæve bygningen som  100 procent CO2-neutral.


 

Andre artiker med samme emne:

  1. Nordeuropas største solcelleanlæg
  2. Bæredygtig by ved Malmö
  3. Energifestival ved Skuespilhuset
  4. God forretning i at installere 19 mill. kr på taget
  5. Bedre afskrivning af solcelleanlæg

Skriv en kommentar