Energimagasinet Erantis

Afskrivning af solceller øger interessen

Skrevet d.

Solceller på parcelhusSikringen af muligheden for at afskrive solceller har gjort investering i solceller meget “hot”. Det konstaterer organisationen Go’Energi, som mener, at netop ændringerne i afdragsmulighederne fra 1. februar 2012 har gjort solceller  til en meget attraktiv investering, idet det giver et konstant fradrag på selvangivelsen, indtil et solcelleanlæg er betalt.

Muligheden for afskrivning af solceller betyder, at en almindelig skatteborger kan afskrive 25 procent af anlægsudgifterne på et solcelleanlæg på selvangivelsen hvert år, indtil anlægget er fuldt afskrevet. Det kræver blot, at man vælger at blive beskattet efter virksomhedsordningen. Den ordning var tidligere svær at anbefale for lønmodtagere, idet der var risiko for at miste retten til dagpenge. Reglerne er imidlertid ændret d. 1. februar i år, så det nu er muligt at bruge muligheden for afskrivning som virksomhed – og samtidig bevare dagpengeretten.

 

To beskatningsmuligheder

Beregninger fra Go’ Energi viser, at der allerede fra dag ét kan være spare penge på et solcelleanlæg, fordi afdraget på et lån er mindre end energibesparelsen og afskrivningen påanlægget.

Hvor god en forretning, et solcelleanlæg er, afhænger af, hvordan man finansierer udgiften til anlægget, og hvordan man vælger at lade dig beskatte. Bedst økonomi får man ved at have sparet pengene op eller for eksempel har valgt at få udbetalt efterløn og derefter vælger at lade dig beskatte efter virksomhedsordningen.

Hvis pengene skal lånes, kan økonomien dog også se fornuftig ud: Har man friværdi i huset og kan optage et kreditforeningslån på 150.000 kroner, vil man – ved at vælge virksomhedsordningen – have et overskud på 8.800 kroner i gennemsnit om året. Hvis lånet tages som banklån, er overskuddet 7.000 kroner.

Over de 25 år, som er solcelleanlæggets levetid, vil det samlede få et overskud på solcelleanlægget være mellem 175.000 og 225.000 kroner, ved valg af virksomhedsordningen. Sælges huset, kan køber overtage afskrivningen af anlægget.

Beregningerne fra Go’Energi giver et eksempel på et solcelleanlæg på 6 kw på 42 kvadratmeter til en samlet pris på 150.000 kr (incl montering) og en elpris på 2,00 kr/kwh:

 

Finansieringstype Låntype Løbetid[år] Akk. overskud[kr. efter 25 år] Gns. årligt overskud[kr./år]
Virksomhedsordning(3) Kreditlån (3,5 % p.a.) Variabel(1) 219.000 8.800
Virksomhedsordning(3) Banklån (5 % p.a.) 25 174.000 7.000
Skematisk ordning(2) Kreditlån (3,5 % p.a.) Variabel(1) 199.000 8.000
Skematisk ordning(2) Banklån (5 % p.a.) 25 150.000 6.000

 

 1)    Med mulighed for frit afskrivning, så der afskrives mest muligt i forhold til, at den samlede økonomi går i nul hvert år, indtil lånet er fuldt tilbagebetalt (i dette tilfælde efter 11-14 år).

2)    Med håndværkerfradrag.

3)    Ikke mulighed for håndværkerfradrag

Foretrækker man beskatning som almindelig lønmodtager, er der fortsat mulighed for et skattemæssigt fradrag på håndværkernes timer på op til 15.000 kroner pr. voksen i husstanden gennem regeringens Håndværkerfradrag, der udløber den 31. december 2012.

 

Mulighed for at købe solenergi i supermarkedet

”Hvor solenergi tidligere var en hobby forbeholdt nørder, så er det nu for alle. Det giver en lavere energiregning her og nu og er derfor både er en god økonomisk investering og en fremtidssikring af din bolig,” siger Henrik Teglgaard Lund, sekretariatschef i Go’ Energi, som gør opmærksom på, at solcelleanlæg nu er blevet så almindelige, at de kan købes i supermarkeder som Bilka sammen med mælk, ost og brød

Han siger, at solenergi ikke længere kun er for nørder. Prisen på anskaffelse er lavere end nogensinde før, så det kan betale sig at kigge en ekstra gang på skiltene, når du alligevel er på vej ned mod kassen en lørdag formiddag i Bilka. For ja, solanlæg kan nu købes i supermarkedet sammen med mælk, ost og brød.

I følge Go’Energi er der fem faktorer, som gør investering i solcelleanlæg økonomisk attraktiv lige nu:

  • Energiprisen stiger (Go’ Energi regner konservativt med 1 % p.a. ud over inflationen).
  • Håndværkerfradraget, der i 2012 giver dig et skattemæssigt fradrag på 15.000 kr. pr. voksen i husstanden for håndværkertimer (brug fradragsberegneren på www.GoEnergi.dk/fradragsberegner.)
  • Nettomålerordningen, der gør det muligt for dig at levere strøm til nettet, når solen skinner, og du producerer for meget strøm, og når du har underproduktion i de perioder, hvor der er færre solskinstimer, at du får leveret strømmen tilbage (uddybet i vedhæftet dokument)
  • Muligheden for – som almindelig skatteborger – at bruge virksomhedsordningen, hvor man kan fratrække 25 procent af anlægsudgifterne uden at risikere at miste din dagpengeret.
  • Prisen på solcelleanlæg er faldende.

Vær opmærksom på, at der i virksomhedsordningen er et krav om, at anlægget ikke må være en integreret del af bygningskonstruktionen. Solcelleanlægget må for eksempel ikke være bygget med integration i taget.

Andre artiker med samme emne:

  1. Bedre afskrivning af solcelleanlæg

Skriv en kommentar