Energimagasinet Erantis

Dansk-kinesisk samarbejde om energi

Skrevet d.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr besøgte den 22.-25. februar Kina, hvor hun åbnede et nyt danskstøttet center for vedvarende energi i Beijing.

- Centret er en fantastisk platform for et tættere dansk-kinesisk energisamarbejde og for at gøre Danmark til Kinas foretrukne samarbejdspartner inden for vedvarende energi. De kinesiske planer om i 2011 at investere omkring 143 mia. kr. på alene energieffektiviseringer og miljøbeskyttelse vidner om det fremadrettede potentiale for danske virksomheder, siger Pia Olsen Dyhr.

Handels- og investeringsministerPia Olsen Dyhr mødtes den 23. februar med den kinesiske viceenergimister Liu Qi, inden de sammen åbnede det nye center for vedvarende energi i Beijing. Formålet er at styrke det dansk-kinesiske samarbejde på energiområdet og at styrke den danske position inden for vedvarende energi på det kinesiske marked.

Det dansk-kinesiske Renewable Energy Development (RED) sigter mod at udvikle kinesisk institutionel kapacitet til fremme af særligt vindmøller, solceller og bioenergi. RED Programmet skaber mulighed for tæt samarbejde for en række danske virksomheder og institutioner, herunder bl.a. Vestas, Dong og Energinet.dk, og med centrets etablering samt den nye innovationsfacilitet er der lagt op til et endnu tættere samarbejde med Kina.

Kina satser stort indenfor vedvarende energi og ’cleantech’. Allerede i 2010 var Kina blevet verdens største investor i ”clean energy” med 54,4 mia. USD. Men Kinas ambitioner er endnu større. Energi og miljø er blandt regeringens hovedprioriteter.

Kina vil i 2011 bruge omkring 143 mia. kroner alene på energieffektiviseringer og miljøbeskyttelse. Energi- og miljøsektoren vurderes årligt at vokse med 15-20 pct. Det indebærer store muligheder for dansk erhvervsliv. Kina er allerede i dag det største marked i verden for vind. Kina har i øjeblikket installeret 45 GW vind, og der er ambitioner om at etablere yderligere 150-200 GW vind frem til 2020. Til sammenligning har Danmark i 2011installeret ca. 3,9 GW vind.

I december 2011 udvalgte en gruppe kinesiske entreprenører under navnet aigo Entrepreneur Alliance (AEA) Danmark, som en af deres baser i Europa pga. Danmarks styrker inden for design og innovation. Det skaber en kæmpe mulighed for Danmark, hvorfor Pia Olsen Dyhr i Kina mødes med lederen af AEA Feng Jun. De skal bl.a. drøfte den forestående delegationsrejse for 30-50 kinesiske virksomheder til Danmark i marts, hvor investeringsmulighederne skal studeres nærmere. Pia Olsen Dyhr vil her præsentere en samlet pakke for, hvordan Danmark kan hjælpe alliancen med at etablere sig i Danmark.

Andre artiker med samme emne:

  1. Husejeres udgift til energi er højere end renterne
  2. Samsø søger energi-koordinator
  3. Lego bliver CO2-neutral

Skriv en kommentar