Energimagasinet Erantis

Husejeres udgift til energi er højere end renterne

Skrevet d.

Sjældent har det været så attraktivt at investere i solceller, varmepumper eller isolere sit hus, som det er nu. Renten er nemlig historisk lav, mens udgifterne til energi blot stiger og stiger.

En undersøgelse foretaget af Spar Nord viser, at boligejerne nu – for første gang i nyere tid – bruger flere penge på energi end på at betalte renter af gælden. En nyslået boligejer betaler nu i gennemsnit knap 30.000 kroner til el og opvarmning, mens renteudgifterne efter skat er dykket til godt 20.000 kroner.

Kombinationen af stærkt faldende renteudgifter og stigende energipriser betyder, at det nu er dyrere at tænde for radiatoren og eller starte vaskemaskinen, end det er at betale renter. En nystartet boligejer i et hus på 140 kvadratmeter betaler nu i gennemsnit godt 7.000 kroner mere for sit energiforbrug end for renterne på boliggælden.

 

Investér i energi

Udviklingen i henholdsvis rente- og energiudgifter betyder, at det er historisk attraktivt at investere i at spare energi ved for eksempel at købe solceller, isolerere huset eller erstatte oliefyret med en varmepumpe.

- Kombinationen af rekordlave renter og stigende energipriser gør det oplagt at investere i sin bolig i form af eksempelvis efterisolering, nye vinduer eller alternative energikilder, siger chefanalyteker Martin Lundholm fra Spar Nord.

 

Renterne falder – prisen på energi stiger

Den nye undersøgelse er baseret på boligejernes aktuelle valg af finansieringsform, hvor boligejernes store appetit på rentetilpasningslån spiller en stor rolle:

- Renterne er faldet til et historisk lavt niveau, og samtidig er udbredelsen af rentetilpasningslån større end nogensinde. Resultatet er stærkt faldende renteudgifter. Samtidig stiger energiudgifterne støt og roligt, så det er forklaringen på, at renter og energi nu så at sige har byttet plads i budgettet, forklarer Martin Lundholm.

Spar Nords undersøgelse viser, at den gennemsnitlige renteudgift for nystartede boligejere toppede i 2007 med 61.372 kroner efter skat om året for et hus på 140 kvadratmeter.

 

Prisen på energi stiger fortsat

For bare fire år siden var der ikke meget, der tydede på, at vi skulle opleve højere energiudgifter end renteudgifter. I 2008 var udgiften til boligrenter mere end dobbelt så høj som udgiften til energi. Det har finanskrisen imidlertid ændret på:

- Som følge af krisen ligger renten stadig på et rekordlavt niveau, mens energipriserne drives op af stigende råvarepriser og nye afgifter. Så på den korte bane, er der ikke meget, der tyder på, at renteudgifterne igen bliver den største post på budgettet, vurderer han.

Martin Lundholm henviser i øvrigt til, at danskerne i stor stil er begyndt at afdrage gæld, hvilket også er med til at reducere renteudgifterne.

Han understreger dog, at der er store lokale forskelle på, hvor meget energien koster i forhold til renteudgifterne.

Spar Nords undersøgelse er blandt andet baseret på Realkreditrådets tal for gennemsnitlige salgspriser, Nationalbankens seneste opgørelse over boligejernes finansieringsvalg samt en fremskrivning af Danmarks Statistiks opgørelse af boligejernes energiudgifter.

Andre artiker med samme emne:

  1. Efterløn giver ekstra udgift til solceller
  2. Investering i solceller kontra aktier
  3. Bedre afskrivning af solcelleanlæg
  4. Dansk-kinesisk samarbejde om energi
  5. Prisen på solcelle-silicium falder dramatisk
  6. Nettomålerordningen – elmåleren løber baglæns
  7. Åbent for mere end 6 KWp solceller
  8. Solceller er en bedre investering end aktier

Skriv en kommentar